Jarle Rosseland

Jarle Rosseland (f. 1952)
 
Jarle Rosseland er født i Bergen men vokste opp på Ekely i Oslo. Datidens største kunstnerkoloni i nord Europa. Han var siden tidlig barndom elev av sin far Inggard og flere av hans samtidige. Han deltok på Høstutstillingen 18år gammel.
 
Rosseland studerte under professor Gabor Peterdi ved Silvermine Guild of Artists i Connecticut samt på Yale University, Hayter teknikker, USA og ved Atelier Nord under Anne Breivik, Oslo. Selvstudier, multikunstner, tilknyttet internasjonale kunstnermiljøer; USA
Frankrike, Spania, Croatia, Slovenia, Israel og Japan.
 
For Jarle Rosseland har tiden aldri stått stille. Hans mange arbeidsområder omfatter grafikk, maleri, design, skulptur og billedvev. I den nyere grafikken ligger lukten av sjø og land i lyset og fargene som et indre minne gjengitt i linoleumsnitt tilsvarende tresnittet i sin krevende arbeidsform og skjæreteknikker.
 
Rosseland`s akrylmalerier fra de senere år viser ofte storslått kystnatur gjengitt i klare, rene flater og brede, markante penselstrøk med sterke fargekontraster, ofte med varm lyssetting med innslag av gull.
 
Jarle Rosseland har utført flere monumentale arbeider. Et 5 meter høyt kors til kirken på Reykholt Island og skulptur av 20tonn norsk stein, The Chicago Athenaeum International Sculpture park, Schaumburg. USA. Han har designet porselen, glass og smykker og har hatt et atelier for billedvev i Zagreb, Kroatia. Hans seneste større kunstutstilling var i det prestisjetunge galleriet  Shibunkaku, Kyoto, Japan.
 
Rosseland har avholdt et stort antall utstillinger i museer og gallerier i Norge, Europa, USA og Asia. Han har dessuten bidratt med illustrasjoner til internasjonale kongresser i Oslo, illustrert Krigsskolens historie i en grafikkserie utgitt i forbindelse med skolens 250-års jubileum i 2000. Tidligere grafiske serier som ”Vinland-suiten” og ”Snorre-suiten” er utgitt i bokform, som illustrasjoner til Vinlandsagaen, Erik den røde sagaen og Ivar Eskeland sin biografi om Snorre Sturlason. Han har illustrert bøker i Tyskland, Frankrike og Japan, samt en rekke skolebøker i Norge.
 
Blant de mange offentlige institusjonene, som har ervervet seg arbeider av Rosseland er, Nasjonalgalleriet, Bergen Kunstmuseum, Norsk Kulturråd, Nordic Heritage Museum Seattle, Musèe de Normandie, billedvev, France.The Chicago Athenaeum Museum, USA. Snorre Sturlasson Museet, Reykholt, Island. Oljemalerier Akershus Festning 2000. Kunstneren er også representert i private samlinger i inn og utland.
 
Jarle Rosselands billedkunst snakker veltalende og uttrykksfullt om det nordiske. Han sier selv: »Norge har lyset, fargene og naturen som du ikke finner noe annet sted. Det er det jeg vil understreke med min kunst.» Det var utgiveren hans i New York som sa til ham: «Du må forsøke å fange det Norske.»